header


خواص ریحان چیست؟

خواص ریحان چیست؟

خواص ریحان

خواص درمانی ریحان

” ریحان ” کلمه ای عربی و به معنی ” گل و سبزه ” است که معادل این لغت در فارسی ” اسپرغم ” گفته می شود.

 

ریحان  گیاه بوته ای یک ساله ای است که معمولاً طول آن بین ۲۰ تا ۴۵ سانتیمتر است و دارای عطر و بوی مطلوبی است. رنگ ساقه ی بوته ی ریحان سبز تند است و دارای برگ های منظم و بیضی شکل است . گل های ریحان به رنگ سفید یا صورتی در ماه های مرداد یا شهریور به شکل خوشه در انتهای ساقه ی ریحان ظاهر می شوند و پس از چندی از همین گل ها تخم ریحان حاصل می گردد. دو نوع ریحان وجود که یک نوع آن برگ های سبز و نازکی دارد و نوع دیگر برگ های بنفش رنگ دارد. گیاه ریحان بومی هند است. این گیاه هیچ گونه ترشح زیان آوری ندارد و تمام بخش های آن مثل برگ ، گل و حتی ساقه آن بسیار معطر و خوشبو است. از این رو در تمام دنیا به عنوان یک طعم دهنده و عطر دهنده به غذا مورد استفاده قرار می گیرد.

در مصر ، زنان گل های ریحان را در استراحتگاه افراد مورد علاقه شان می ریزند ولی در مالزی ریحان را در محل دفن مرده ها می کارند . در مولداوی رسمی وجود دارد که هنوز هم پا برجاست و آن این است که یک مرد زن مورد علاقه اش را با قبول دسته ای ریحان از او انتخاب می کند.

 

پزشکان قدیم به سختی اثر درمانی ریحان را قبول می کردند و بیشتر آنها عقیده داشتند که ریحان گیاهی سمی و خطرناک است.

در ایران نیز افسانه ای در مورد ریحان وجود دارد، بدین شرح که :

« گویند اسپرغم پیش از انوشیروان نبود. روزی انوشیروان بارعام داده، و به دیوان قضاوت نشسته بود. ناگاه ماری بزرگ از زیر تخت درآمد. حاضران را از دیدن او ترس به هم رسید. قصد او کردند، شاه فرمود بگذارید شاید شکایتی داشته باشد. به دنبال او برفتند تا به کنار چاهی رسیدند. مار بر کنار چاه حلقه زد، آنگاه به درون رفت و برآمد، چون در آن چاه نگاه کردند، ماری دیدند مرده افتاده و عقربی نیش بر او بند کرده، نیزه ای از بالای چاه بر پشت عقرب فرو برودند و همچنان به نزدیک شاه آوردند و شاهنشاه را از حال مار و نیش عقرب آگاه ساختند. چون یک سال بگذشت، هم در آن روز شاه نشسته بود و به شکایات مردم رسیدگی می کرد. همان مار به نزدیک سریر آمد و از دهن خود قدری تخم سیاه بریخت و برفت. شاه فرمود آن تخم را کاشتند. از آن تخم اسپرغم بر آمد و انوشیروان که پیوسته زکام داشت از بوییدن و خوردن آن زکامش برطرف شد. شکی نیست که این داستان به این شکل صحت ندارد ولی بعید نیست که بذر را یکی از شاکیان که به حق خود رسیده بود، به عنوان هدیه آورده باشد.»

فواید و خواص درمانی ریحان:

ریحان گیاهی معطر و بادشکن است. اگر چه بیشتر به عنوان سبزی خوردن یا طعم دهنده به غذا، مورد استفاده قرار می گیرد ولی خواص درمانی خاصی هم دارد که از آن جمله :

۱) ریحان آرامش دهنده ی اعصاب است و برای درمان سردردهای عصبی بسیار مؤثر است. اگر ۲۰ تا ۵۰ گرم ساقه ی ریحان که دارای برگ و گل است را در یک لیتر آب جوش بریزید و ۱۲ دقیقه دم کنید . سپس آن را صاف و شیرین نمایید و پس از هر غذا ۱ فنجان بنوشید که غم و اندوه و افسردگی را برطرف می کند.

۲) ریحان گیاهی نشاط آور است. دم کرده ی ۵۰ گرم ریحان که شیرین شده باشد پس از هر غذا برای معالجه ی سردردهای یک طرفه (میگرن ) و سردردهای عصبی مفید است . حتی استنشاق بوی ریحان له کرده سردردهای ناشی از سفر را برطرف می کند.

۳) دم کرده ی ۵۰ گرم ریحان که باعسل  شیرین شده باشد برای برطرف کردن گلودرد و آنژین مؤثر است. برای درمان آسم  نیز می توان جوشانده ی غلیظی از ریحان تهیه کرد و روزی چند مرتبه دهان را با آن شستشو داد. جوشانده ی سرد آن نیز تب بر است. پس در بیماری های تورمی گلو و سرما خوردگی  حتماً از ریحان استفاده کنید.

۴) دانه ی ریحان نیز به علت داشتن لعاب فراوان نرم کننده است و در رفع ورمکلیه  و ترشحات زنانگی مفید است.

۵) ریحان ضد دل پیچه است ، پس چه خوب است افرادی که دستگاه گوارش حساس دارند و سریع نفخ می کنند با غذا ریحان مصرف کنند.

۶) ریحان در درمان اسهال هم مؤثر است . خوردن تخم بو داده ی ریحان برای درمان اسهال اثر شفا بخش دارد.

۷) جوشانده ی ریحان گرفتگی دستگاه گوارش را رفع می کند و ضد تهوع و استفراغ است.

۸) اسانس ریحان که بازیلیک نام دارد ، بسیار معطر و ضدعفونی کننده ی دستگاه گوارش است و بوی 

سیر  و پیاز  را از دهان می برد. به همین دلیل یک پای ثابت نان و کباب، ریحان تازه است.

۹) ریحان میکروب اسهال و 

وبا  را می کشد و بوی آن پشه و مگس را فراری می دهد . ریحان را در باغچه ی منزل خود بکارید تا به این ترتیب با حشرات مزاحم مبارزه کنید.

۱۰) به نظر می رسد که دانه ی ریحان برای رفع اثر زهر مارگزیدگی ، هم بصورت خوراکی و هم اگر به روی محل زخم گذاشته شود، مؤثر است. عقیده ای هم وجود دارد که ریحان می تواند 

زگیل  را درمان کند.

نظر بزرگان در مورد ریحان

در حدیث است که امام صادق ( ع ) فرمود: ریحان سبزی پیامبران است و بدانید که هشت خاصیت در آن وجود دارد:

۱- غذا را گوارا می کند.

۲- منفذها را باز می کند.

۳ و ۴- دهان و باد گلو را 

خوشبو  می سازد.

۵- 

اشتها  را به غذا افزایش می دهد.

۶- مرض را از بین می برد.

۷- شخص را از بیماری 

جذام  ایمن می گرداند.

۸- وقتی ریحان در شکم آدمی قرار گیرد، همه ی امراض را ریشه کن می سازد.

در حدیث دیگر، امام کاظم ( ع ) فرمود : ریحان مرض 

سل  را از بین می برد.

 

خواص درمانی ریحان:

  • سرماخوردگی و تب
  • پاک کردن لکه
  • منبعی از مواد مغذی
  • خواص ضد باکتریایی
  • قلب سالم
  • محافظ دستگاه گوارش
  • آهن طبیعی
  • سم زدایی
  • اختلالات دستگاه تنفسی

خواص دارویی ریحان در طب سنتی:

  • دم كرده برگ ریحان اثر ضد تشنج درد مقوی و مدر است .
  • دم كرده برگ ریحان معالج سردردهای میگرن و عصبی است
  • خوردن ریحان دستگاه هاضمه راتقویت می كند .
  • نوشیدن یك فنجان دم كرده ریحان نفخ و گاز معده را از بین میبرد .
  • برگ ریحان درمان كننده ناراحتی های حاصل از نیش حشرات است كافی است كه محل گزش حشرات را با برگ ریحان ماساژ دهید خارش و درد را برطرف می كند.
  • جویـدن برگ ریحان برای زخم های دهان مفید است .
  • جوشـانده ریحان تب بر است .
  • دم كـرده تخم ریحان مسكن است .
  • اگر تخـم ریحان را بكوبید و با صمغ عربی مخلوط كنید داروی خوبی برای درمان اسهال است.
  • تخـم ریحان برای رفع دل درد مفید است .
  • برگ ریحان اثر زیاد كننده شیر دارد و مادران شیر ده حتما باید از این گیاه استفاده كنند .
  • دم كـرده دانه ریحان برای درمان ورم كلیه و ترشحات زنانه بكار می رود .
  • دم كرده برگ ریحان درمان كننده سرگیجه است .
  • برگ ریحان را همراه غذا بخورید در هضم غذا موثر است .
  • اگر گلدان ریحان را جلوی پنجره بگذارید حشرات و مگس را فراری می دهد و آنها و داخل خانه نخواهند شد .

پیشگیری از سرطان با ریحان:

ریحان دارای خواص آنتی‌اکسـیدانی قوی می‌باشد. آنتی‌اکسیدان‌های طبیـعی موجود در این گیاه مـی‌تواند از بدن در برابر آسیـب‌های رادیکال‌های آزاد محافظت کرده و به این ترتیب با اکثر فرم‌های سرطان مبارزه کند.

 

خواص چای ریحان

آیا تاکنون اسم چای ریحان را شنیده اید؟ آیا می دانید به چه نحوی باید این چای را درست کنید ؟ این چای چه فواید و خواصی دارد؟

 رفع بی‌اشتهایی، درمان اسهال، نفخ و زخم معده از خواص برجسته چای معطر ریحان است.


بهترین شرایط آب و هوایی برای این گیاه، آب و هوای گرم و آفتابی است.

ریحان سرشار از ویتامین K ، آهن، كلسیم و دیگر مواد مغذی است و دارایخواص آرام‌بخش، ادرارآور و ضدعفونی كننده می‌باشد.
در اكثر نقاط دنیا، از ریحان برای درمان مشكلات شكمی و تنفسی استفاده می‌شود.
طرز تهیه چای ریحان:

 

 

 www.iransalamatzi.mihanblog.com

یك یا ۲ قاشق ریحان خرد شده را درون یك فنجان آب جوش بریزید و چنددقیقه صبر كنید تا خوب دم بكشد و پس از هر وعده غذایی ۲ یا ۳ فنجان از آن را میل كنید.
خواص درمانی ریحان

• درمان دردهای روده‌ای

• درمان نفخ و زخم معده

• رفع بی‌اشتهایی

• درمان عفونت‌های ادراری

• درمان اسهال

• رفع بی‌خوابی

• به عنوان دهان‌شویه برای رفع التهابات و زخم‌های دهانی

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
a b