header


خواص نعناع چیست؟

خواص نعناع چیست؟

خواص نـعـنـاع


خواص نـعـنـاع

نعناع در درمان بسياري از امراض معده موثر است و روند هضم خوب را سرعت مي بخشد. بنا به خواص آرامبخشي و كرخ كردن اعضاء، اين گياه براي انواع سرددرها و ناراحتيهاي پوست مفيد است. اين گياه بسياري از بيماريهاي مربوط به سرماخوردگيها و عوارض آنفلونزا را درمان مي كند.

معرفي گياه

گياه نعناع داراي ساقه هاي چهارگوش است و تا دو پا رشد مي كند. اين گياه بين جولاي و اوت شكوفه باز مي كند و گلهاي ريز ارغواني به صورت مارپيچي و تيز از آن مي رويند. برگهاي ساده، دندانه دار و معطر اين گياه در جهت مخالف گلها مي رويند. نعناع بومي اروپا و آسياست و برخي از انواع آن بومي آفريقاي جنوبي، آمريكاي جنوبي و استراليا هستند. اين گياه در آمريكاي شمالي بومي شده است و در مناطقي نظير اورگون، وانشگتن و ويسكونسين پرورش داده ميشود.

تركيبات گياه

تهيه فرآورده هاي نعناع از برگها و سر گلدار گياه آغاز ميشود. اين قسمتهاي گياه حاوي روغن فرار است كه مي توانيد عنصر فعال اوليه نعناع به نام منتول را در آن بيابيد.

اشكال موجود

از برگهاي تازه نعناع مي توان نعناي خشك تهيه كرد و اين نوع فرآورده به صورت چاي در سطح گسترده اي قابل دسترسي است. تنتور: عطر نعناع نوعي محلول الكلي است كه حاوي ۱۰% روغن نعناع و ۱% عصارة برگ آن است. براي تهيه تنتور در منزل، روغن نعناع را به نسبت يك به دو با الكل دانه خالص مخلوط كنيد. كپسولهاي داراي پوشش روده اي كه به منظور عبور كپسول از معده به روده ها به طرز خاصي تهيه شده است. (۲% ميلي ليتر روغن نعناع در هر كپسول). انواع كرم و پماد (بايد حاوي ۱ تا ۱۶ درصد منتول).

نحوه مصرف

نعناع در درمان تهوع، اسهال، سوءهاضمه، روماتيسم مفصلي و نفخ مؤثر است. اين گياه عضلات معده را تسكين مي دهد و روند جريان صفرا را كه بدن براي هضم چربي بدن نياز دارد، بهبود مي بخشد. در نتيجه غذا از طريق معده به سرعت عبور مي كند كه اين امر به رفع بسياري از ناراحتيهاي هاضمه كمك مي كند. نعناع همچنين عضلات را آرام مي كند كه اين كار به بدن كمك مي كند تا از گازهاي هاضمه دردآور رهايي يابد. براي تهيه چاي نعناع (جوشانيده نعناع) براي هر ليوان آب داغ حدود يك تا دو قاشق غذاخوري نعناع اضافه كنيد. به منظور تسهيل هضم يا رفع ناراحتي معده،‌ روزانه ۳ تا ۴ ليوان چاي نعناع ميل كنيد. براي درمان استفراغ ۳ تا ۶ گرم برگ نعناع يا ۵ تا ۱۵ قطره تنتور آنرا مصرف كنيد
آنچه در پي مي آيد فهرست ناتمامي از ساير ناراحتيهايي است كه با مصرف نعناع بهبود يافتني هستند:
* گرفتگيهاي قاعدگي: چون نعناع در آزاد و آرام كردن عضلات خيلي مؤثر است. لذا در درمان گرفتگيها نيز كارساز است.
* سندرم روده تحريك پذير: تحقيقات نشان داده است كه انواع كپسولهاي پوشش دار نعناع از توانايي تسكين عضلات روده برخوردار هستند. مصرف اينگونه كپسولها سبب رهايي و بهبود درد اين نوع سندرم روحي مي گردد. براي اينكار روزانه سه بار يك تا دو عدد كپسول پوشش دار بين غذا مصرف كنيد.
* سنگهاي صفراك روغن نعناع به بدن كمك مي كند تا سنگهاي صفرا را بشكند و در اصل گزينه اساني را فراروي عمل جراحي قرار مي دهد. براي اين منظور روزانه سه بار يك تا دو عدد كپسول پوشش دار بين غذا مصرف كنيد.
* ويروسها: روغن نعناع داراي خواص شد ويروسي قوي است كه مي تواند با ويروسهاي عامل آنفلونزا، گوشك، عفونتهاي مخمري، سينوزيت، گلودرد، التهاب ناشي از سرماخوردگيها و التهابهاي آلت تناسلي ناشي از تب خال مبارزه و آنها را از پاي درآورد.
* خارش و ناراحتيهاي پوست: نعناع روي ناراحتيها و بيماريهاي پوست ناشي از كهير، پيچك سمي يا بلوط سمي اثرات تسكين بخش و خنك كننده دارد. براي اينكار از كرم يا پماد نعناع، البته نه بيش از روزانه سه يا چهار بار، استفاده كنيد.
* سردردها و ميگرنهاي اضطرابي: تحقيقات نشان داده است كه توانايي روغن نعناع در ازاد ساختن عضلات و تسكين درد، اين گياه را به صورت عامل به ويژه مؤثري در قبال غذاب سردرد تبديل كرده است. چندين مطالعه تحقيقي اثبات كرده است كه ماليدن تنتور روغن نعناع روي پيشاني مي تواند به اندازه مصرف دو قرص استامينوفن كارساز باشد. نقطه مورد نظر را با لايه نازكي بپوشانيد به طوري كه تنتور مصرفي فرصت و امكان تبخير داشته باشد.
* انواع سرماخوردگيها و آنفلونزا: نعناع و عامل فعال اصلي آن به نام منتول در زمره احتقان زادهاي موثر تلقي مي شوند. از آنجا كه منتول سبب شل شدن خلط مي گردد، اين ماده داروي خلط آور نيز هست. اين ماده در تسكين و آرام شدن انواع گلودرد و سرفه خشك موثر است.

نكات احتياطي

چاي نعناع معمولا بي خطر است اما مادران باردار و شيرده بايد چاي نعناع كم بخورند. افرادي كه داراي سابقه سقط جنين هستند در دوران بارداري از مصرف نعناع بايد اجتناب ورزيد. معدود عوارض منفي ناشي از كپسولهاي پوشش دار روده اي روغن نعناع عبارت است از : بثورات پوست، سوزش سردرد، ضربان پايين قلب و لرزش عضله. منتول يا روغن نعناع كه روي پوست ماليده شده باشد مي تواند سبب بروز التهاب يا بثورات پوستي گردد. روغن نعناع بايد رقيق شود و ميزان مصرف آن بايد كم باشد چون ميزان مصرفي بالا سبب آسيب ديدگي كليه ميشود. منتول خالص سمي است و نبايد مصرف دالي شود. روغن نعناع و نتول را نبايد به صورت نوزادان و كودكان ماليد. دقت كنيد كه روغن و تنتور تهيه شده از نعناع را اشتباه نگيريد

 

۱٫        طبع نعناع گرم و خشك است.
۲٫        برای سوءهاضمه می‎توان از عرق نعناع یا دم كرده نعناع بالای غذا استفاده كرد.
۳٫        تابستان یك نوشیدنی خوب و سرد مفید نعناع می‎باشد ۱۰ گرم نعناع را در یك لیتر آب بجوشانید بعنوان یك نوشیدنی استفاده كنید. هر روز استفاده نشود.
۴٫        از دم كرده نعناع مانند چای می‎شود استفاده كرد. روزی یك گرم و هر روز استفاده نشود.
۵٫     
۶٫        برای جلوگیری از شپش، موهای خود را با جوشانده نعناع بشویید.
۷٫        كسانی كه كلسترول دارند بالای غذا و عصرها از دم كرده چای نعناع بمدت دو هفته در ماه بنوشند.
۸٫        دمكرده نعناع غلظت خون را طبیعی می‎كند.
۹٫      خوردن نعناع از بیماری یرقان جلوگیری می‎كند.
۱۰٫     برای درد قلب و خفقان نعناع را با پرسیاوشان جوشانده ۱۰ صبح و ۵ عصر میل شود.
۱۱٫     هنگام تهیه ترشی برای این كه آن ترشی برای اعصاب زیان‎آور نباشد داخل آن نعناع بزنید.
۱۲٫     برای تقویت اعصاب نان و پنیر و نعناع بسیار سودمند است.
۱۳٫     اگر شیر در پستان جمع شد و بسته گردید نعناع را كوبیده با آرد جو مخلوط كنید به صورت ضماد روی آن بگذارید.
۱۴٫     برای بواسیر نعناع را كوبیده به صورت ضماد بگذارید.
۱۶٫     دم كرده نعناع باعث تقویت نیروی جنسی می‎شود.
۱۷٫     در صورت بهم خوردگی مزاج و اسپاسم یا دل درد از دم كرده نعناع با نبات استفاده كنید.
۱۸٫     كسانی كه حالت تهوع آن ها به خاطر سردی مزاج می‎باشد از  دم كرده نعناع همراه نبات استفاده كنید.
۱۹٫     دم كرده نعناع برای افرادی كه میگرن دارند مفید می‎باشد.
۲۰٫     افرادی كه رماتیسم دارند از دم كرده نعناع استفاده كنند.
۲۱٫     برای درمان درد سیاتیك از دم كرده استفاده نموده و نعناع تازه را به صورت ضماد در محل درد بگذارید.
۲۲٫     برای كسانی كه در اثر خوردن غذا مسموم شده‎اند سیب‎زمینی را آب‎پز نموده با نعناع خشك مخلوط نموده بعنوان غذا میل كنند.
۲۳٫     برای از بین بردن كرم‎های شكم نعناع را همراه انار ترش بخورید.
۲۴٫     برای اگزما و خارش‎های جلدی و پوستی از دم كرده نعناع شستشو و نوشیده شود ۱۰ گرم در یك لیتر آب روزی سه فنجان میل شود.
۲۵٫     كسانی كه كم خون هستند از چای نعناع استفاده كنند.
۲۶٫   برای رفع رطوبت‎های معده (گاهی اوقات رطوبت‎های معده به‎حدی می‎رسد معده را سرد نموده ترش می‎كنیم و گاهی اوقات بدون اراده آب از دهان بیرون می‎ریزد و بادگلو زیاد می‎گردد) برای درمان این بیماری نعناع و ترخون همراه آن نان میل كنید.
۲۷٫     برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری حصبه، مخصوصاً كسانی كه از بیماران حصبه مواظبت می‎كنند در غذای روزانه خود نعناع را بگذارند.
۲۸٫     كسانی كه حالت‎های افسردگی دارند و دارای خستگی روحی و جسمی می‎باشند از چای نعناع استفاده كنند.
۲۹٫     برای درمان قاعدگی دردناك از چای نعناع استفاده كنید.
۳۰٫       جویدن نعناع موجب تسكین درددندان می‎شود.
۳۱٫     كسانی كه فشار خون آن ها پایین است از نعناع زیاد استفاده كنند.
۳۲٫     برای رفع بوی بد دهان همراه غذا نعناع بخورید.
۳۳٫     كسانی كه دچار سرماخوردگی شده‎اند و برونشیت مزمن دارند ۱۰ گرم نعناع در ۵۰۰ سی‎سی آب بجوشانند و صبح ناشتا ۲ استكان میل كنند.
۳۴٫     برای رفع سكسكه برگ نعناع را بجوید.

نعناع گیاهی با صدها خاصیت دارویی قابل ملاحظه است که در کشورهای گوناگون مانند هند، خاورمیانه واروپا طرفداران زیادی دارد. نعناع تازه و خشک که احساس خنکی ایجاد می کند در دستور غذایی کشورهای زیادی مورد مصرف قرار می گیرد. در این مطلب از سایت «ehow» به خواص این گیاه اشاره خواهیم کرد.

▪ برگ نعناع، درمان مناسبی برای رفع سردرد، تب، حالت تهوع، اختلالات گوارشی و … محسوب می شود.

سیستم گوارشی را تسکین می دهد و در رفع گاز معده کمک می کند.

برگ این گیاه، خاصیت ادرارآور، نشاط آور و ضد انقباض عضلانی و ضدتهوع دارد. ▪ روغن طبیعی نعناع نیز خاصیت ضدعفونت، ضدالتهابی و ضدویروسی دارد.

ساقه و روغن طبیعی به دست آمده از درخت نعناع، درمان موثری برای سرطان های پوست، کبد، ریه و لوزالمعده است.

برگ نعناع با افزایش سوخت و ساز بدن، چربی اضافه بدن را می سوزاند.

روغن طبیعی نعناع، علایم معده درد، گرفتگی عضلانی و سندروم روده تحریک پذیر را تسکین می دهد و در نتیجه عضلات نرم و شل می شوند.

اسید رزمارینیک (Rosmarinic acid) موجود در این گیاه علایم گرفتگی بینی را تسکین می دهد و باعث باز شدن مجاری تنفسی می شود. برگ درخت نعناع عارضه های آسم و آلرژی را برطرف می کند.

این گیاه که منبع عالی بتاکاروتین است، قدرت دید را بهبود می دهد، با آکنه مقابله می کند و به پوست نرمی و طراوت می بخشد.

برای رفع بوی نامطبوع دهان و پیش گیری از بروز بیماری لثه ای به کار برده می شود.

چای نعناع از تهوع صبحگاهی در دوران بارداری پیش گیری می کند.

برگ این گیاه به میزان چشمگیری پرمویی در بعضی از قسمت های بدن را که در زنان به علت نبود توازن هورمونی شایع است، درمان می کند.

ویتامین C و بتاکاروتین موجود در آن، مانند آنتی اکسیدان عمل کرده و رادیکال های آزاد را از بین می برد، استحکام غشایی سلولی را حفظ می کند و در نتیجه خطر بیماری های قلبی و سرطان و … را کاهش می دهد.

کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، فسفر، منگنز و روی موجود در نعناع نقش مهمی در حفظ فعالیت های سوخت و ساز بدن دارد.

فیبر غذایی موجود در آن، احساس سیری و سلامتی روده ای ایجاد می کند و یبوست و بواسیر را تسکین می دهد.

چای نعناع علاوه بر انرژی زا بودن، حرارت اضافه بدن را خارج کرده و سرماخوردگی و سرفه فصلی را نیز درمان می کند.

سکسکه و گوش درد را برطرف می کند.

خمیر نعناع تهیه شده با آب و برگ نعناع، برای درمان مسمومیت غذایی کاربرد دارد. ▪ برگ های له شده آن برای سفید کردن دندان موثر است.

بخور روغن نعناع آرامش بخش است .

منبع: روزنامه خراسان

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
a b