header


خواص گیلاس چیست؟

خواص گیلاس چیست؟

گیلاس

خواص غذایی و درمانی گیلاس و آلبالو

ازآن جا که مهم ترین محصولات روستای دولاب دراین فصل گیلاس و آلبالو هستند سعی می کنم که مختصری از خصوصیات این دو نعمت خدادادی رابرای شما عزیزان قراردهم به امید این که همه ی ما بیشتر از محصولات طبیعی به جای فراورده های شیمیایی استفاده کنیم .

نام علمی گیلاس (Prunus avium) و از خانواده ی (Rosaceae) می باشد. درخت گیلاس بدون خار و دارای میوه ی گوشت‌ دار و محتوی یک هسته است.

گیلاس میوه ی کوچک، گرد و ملین است که در هنگام چیدن به رنگ قرمز یا سیاه می‏ باشد و دارای یک هسته است. در واقع در طبیعت سه نوع گیلاس به رنگ‏ های قرمز، سیاه  و زرد یافت می ‏شود.

گیلاس ‏ها را همیشه رسیده می ‏چینند زیرا پس از چیدن به خوبی رشد نمی ‏کنند و شما می ‏توانید آن را تنها ۱ تا ۳ روز به خوبی نگهداری نمایید.

استفاده از گیلاس:

گیلاس‏ ها را بهتر ا‏ست تازه‏ تازه پس از چیدن از درخت تناول کرد.

اغلب از گیلاس،مربا ویا ژله درست می‏ کنند زیرا نمی ‏توان آن را به صورت تازه ذخیره و نگه ‏داری کرد، ولی می ‏توان آن ها را فریز کرد؛ البته بهتر است که اول هسته ‏های آن در آورده شود

گیلاس

  • مجاری ادراری و لوله ی گوارشی را ضد عفونی می کند.
  •  برای افراد دیابتی مضر نیست زیرا قند آن از نوع سوربیتول است که ۷۰ درصد آن در بدن انسان بدون اینکه به گلوگز تبدیل شود، صرف تولید انرژی می شود.
  •  گیلاس شیرین ملین خوبی است و یبوست را رفع می کند.
  •  طبیعتی سرد دارد و مصرف زیاد آن باعث نفخ معده می شود.
  •  اعصاب را آرام می کند.
  •  معده را ضدعفونی می کند.
  • سموم بدن را دفع می کند و خون را تصفیه می کند.
  • گیلاس شیرین برای رفع یبوست و آلبالوی ترش برای رفع اسهال مفید است.
  •  خوردن گیلاس برای افرادی که تصلب شرائین ، ناراحتی کبد و مشکل جمع شدن گاز در روده ها را دارند، مؤثر و مفید است.
  • گیلاس باید به خوبی جویده شود تا به راحتی هضم شود.

 آلبالو

  •  خوردن گیلاس بعد از غذا باعث سوء هاضمه و نفخ می شود، چون از هضم سریع غذا جلوگیری می کند. به همین دلیل توصیه می شود که بعد از غذا مصرف نشود.
  • خوردن گیلاس قبل از غذا شخص را سیر می کند و جلوی اشتهای او را می گیرد و در عین حال او را چاق نمی کند. بنابراین افراد چاقی که می خواهند
  •  لاغر شوند، می توانند گیلاس را قبل از غذا مصرف کنند. البته نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.
  • جوشانده برگ گیلاس در شیر، ملین خوبی است.
  •  در طب سنتی معتقدند که گیلاس برای رفع خشکی حلق و ریه مفید است .
  •  عصاره گیلاس یک ضد باکتری علیه فساد وپوسیدگی دندان است .
  •  در بررسی ها مشاهده شده است که عصاره گیلاس سیاه تا ۸۹ درصد فعالیت آنزیم های عامل تشکیل پلاک دندان را متوقف می کند.
  •  در گذشته پزشکان از گیلاس سیاه برای معالجه سنگ کلیه و ناراحتی های کیسه صفرا استفاده می کردنددرمان بیماری کبد با گیلاس و آلبالوگیلاس و آلبالو به عنوان میوه های تابستانی، از خواص درمانی بالایی برخوردارند که آگاهی از این خواص موجب میل به مصرف بیشتر این میوه ها خواهد شد.
  • به گزارش مهر، آلبالو برطرف کننده تشنگی است و شربت آن بهترین دارو برای افرادی است که عطش فراوان دارند. صفرا را از بین می برد و قی و اسهال صفراوی را درمان می کند.
  • مصرف آن برای گرم مزاجان و مبتلایان به فشار خون و افرادی که چربی زیادی در شکم دارند، مفید است.
  • جوشانده مغز هسته اش با یک دهم وزنش از رازیانه، سنگ های کلیه و مثانه رااز بین می برد.
  • مصرف چند روز متوالی شربت یا مربای آلبالو، داروی نارسایی کبد و معالج ورم معده و روده است.
  • آلبالو، کاهش دهنده فشار و غلظت خون است، باعث افزایش اشتها می شود، بنابراین برای افراد لاغر و کم اشتها سودمند است. مصرف آن باعث آرامش اعصاب می شود، ولی نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.

گیلاس های دولاب

  • همچنین گیلاس سینه را نرم و معده را ضد عفونی می کند و تخمیر معده را از بین می برد و یبوست را رفع می کند.
  • این میوه اعصاب را آرام، سموم بدن را دفع و خون را تصفیه می کند. خوردن گیلاس برای افرادی که تصلب شرایین و ناراحتی کبد دارند، مفید است.
  • افراد چاق که می خواهند لاغر شوند می توانند گیلاس را قبل از غذا مصرف کنند، چون مصرف آن قبل از غذا جلوی اشتها را می گیرد و در عین حال باعث چاقی نمی شود.
  • گیلاس ویتامین C دارد، به همین جهت در حفظ سلامت پوست، افزایش قدرت ایمنی بدن و تشکیل بافت پیوندی بسیار موثر است.
  • پزشکان توصیه می کنند که گیلاس بعد از غذا خورده نشود، زیرا از هضم سریع غذا جلوگیری می کند و نیز باعث سوء هاضمه و نفخ معده می شود.

ارزش تغذیه‏ ای گیلاس:

هر ۱۰۰ گرم گیلاس (حدود ۱۴عدد گیلاس متوسط) دارای این ترکیبات است:

انرژی                                     ۷۲/۰۶کیلو کالری

رطوبت                                    ۸۰/۷۴گرم

کربوهیدرات                           ۱۶/۶۰گرم

پروتئین                                  ۱/۲۱گرم

چربی                                    ۰/۶۹ گرم

فیبر                                      ۱/۸۷ گرم

کلسیم                                 ۱۴/۷۱ میلی ‏گرم

فسفر                                  ۱۹/۱۲میلی ‏گرم

آهن                                     ۰/۳۸ میلی ‏گرم

پتاسیم                                ۲۲۳/۵ میلی ‏گرم

فلوئور                                   ۲۵میلروگرم

منیزیوم                                ۱۱/۷۶میلی ‏گرم

ویتامین آ                             ۲۱/۴۷ RE

ویتامین ث                           ۷/۰۶میلی ‏گرم

اسید فولیک                          ۴/۱۲ میلروگرم

و دیگر مواد معدنی …

 

گیلاس دولاب

درمان بیماری کبد با گیلاس و آلبالو

گیلاس و آلبالو به عنوان میوه های تابستانی، از خواص درمانی بالایی برخوردارند که آگاهی از این خواص موجب میل به مصرف بیشتر این میوه ها خواهد شد.

به گزارش مهر، آلبالو برطرف کننده تشنگی است و شربت آن بهترین دارو برای افرادی است که عطش فراوان دارند. صفرا را از بین می برد و قی و اسهال صفراوی را درمان می کند.

مصرف آن برای گرم مزاجان و مبتلایان به فشار خون و افرادی که چربی زیادی در شکم دارند، مفید است.

جوشانده مغز هسته اش با یک دهم وزنش از رازیانه، سنگ های کلیه و مثانه را از بین می برد.

مصرف چند روز متوالی شربت یا مربای آلبالو، داروی نارسایی کبد و معالج ورم معده و روده است.

آلبالو، کاهش دهنده فشار و غلظت خون است، باعث افزایش اشتها می شود، بنابراین برای افراد لاغر و کم اشتها سودمند است. مصرف آن باعث آرامش اعصاب می شود، ولی نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.

گیلاس

همچنین گیلاس سینه را نرم و معده را ضد عفونی می کند و تخمیر معده را از بین می برد و یبوست را رفع می کند.

این میوه اعصاب را آرام، سموم بدن را دفع و خون را تصفیه می کند. خوردن گیلاس برای افرادی که تصلب شرایین و ناراحتی کبد دارند، مفید است.

افراد چاق که می خواهند لاغر شوند می توانند گیلاس را قبل از غذا مصرف کنند، چون مصرف آن قبل از غذا جلوی اشتها را می گیرد و در عین حال باعث چاقی نمی شود.

گیلاس ویتامین C دارد، به همین جهت در حفظ سلامت پوست، افزایش قدرت ایمنی بدن و تشکیل بافت پیوندی بسیار موثر است.

پزشکان توصیه می کنند که گیلاس بعد از غذا خورده نشود، زیرا از هضم سریع غذا جلوگیری می کند و نیز باعث سوء هاضمه و نفخ معده می شود.

 

۱٫     طبع آن سرد و تر است.
۲٫     برای زیبا شدن پوست گیلاس را له كنید روی پوست بگذارید بعد از ۲۰ دقیقه پوست را بشوئید خستگی پوست را از بین می‌برد.
۳٫     كسانی كه می‌خواهند لاغر شوند صبحانه فقط ۲۰۰ گرم گیلاس بخورند یا اینكه نیم ساعت قبل از غذا گیلاس بخورند.
۴٫     كسانی كه دیابت دارند در هفته چند وعده غذای خود را اختصاص به گیلاس دهند.
۵٫     گیلاس صفرابر است.
۶٫    برای كسانی كه سنگ كلیه و مثانه دارند ۹ گرم مغز هسته گیلاس با ۱ گرم رازیانه در یك لیتر آب جوشانده هر ۴ ساعت یك لیوان میل كنند.با احتیاط استفاده شود چون سمی است.
۷٫      اگر بعد از خوردن گیلاس آب خورده شود باعث نفخ معده می‌شود.
۸٫     هیچ گاه بالای نان و غذا گیلاس خورده نشود مخصوصاً نان و پنیر.
۹٫     گیلاس حاوی كلسیم ، فسفر ، پتاسیم ، كلر ، سدیم ، منیزیم ، گوگرد و به مقدار قابل توجهی آهن است همچنین دارای كبالت ، مس ، منگنز و روی می‌باشد.
۱۰٫  خوردن گیلاس بداخلاقی را به خوش اخلاقی تبدیل می‌كند.
۱۱٫  خوردن گیلاس دفع كنندة سموم بدن و تصفیه كننده خون است.
۱۲٫  كسانی كه ورم مفاصل و رماتیسم و یا نقرس دارند گیلاس را در رژیم غذایی خود قرار دهند.
۱۳٫  مصرف گوشت و مواد گوشتی خون را اسیدی می‌كند بهترین تعدیل كنندة آن گیلاس است. دو ساعت بعد از غذا خورده شود.
۱۴٫  خوردن گیلاس بعد از غذا باعث ایجاد جرم معده می‌گردد و نفخ هم می‌آورد.
۱۵٫  برای درمان برونشیت ۳۰ گرم دم گیلاس را در یك لیترآب سرد بریزید و به مدت ۵ دقیقه بجوشانید سپس این جوشانده را به ۲۵۰ گرم گیلاس اضافه كنید و بگذارید دم بكشد آن گاه آن را صاف كرده در طول روز كم كم بخورید.
۱۶٫  برای درمان یبوست ۲۰ تا ۳۰ گرم برگ درخت گیلاس را در یك لیتر شیر جوش جوشانده و به مدت ۲۰ دقیقه دم كنید. سپس صاف كرده با عسل شیرین كنید و روزی ۳ تا ۴ فنجان بنوشید.
۱۷٫  جوشاندة دم گیلاس برای ورم مثانه، سنگ كلیه ، ورم مجاری ادرار مفید است. روش استفاده ماننده شماره ۱۶ می‌باشد.
۱۸٫  گیلاس ضدآرتروز است.
۱۹٫  برای كسانی كه میگرن دارند. هنگامی كه درد میگرن شروع می‌شود گیلاس را له كنید و روی پیشانی خود بگذارید.
۲۰٫  كسانی كه تصلب شرائین دارند در فواصل غذا آلبالو و گیلاس را با هم بخورند.

درباره ی گیلاس

نام علمی گیلاس Cerasus avium می‌باشد از جنس Cerasus و از تیره Rosaceaeاست. درخت گیلاس بدون خار و دارای میوه گوشت‌دار و محتوی یک هسته است. دارای گونه‌های متعدد و در تمام ایران پراکنده می باشد. از گیلاس علاوه بر مصرف به عنوان میوه خام ، مربا و کمپوت ساخته می‌شود. برگ آن به صورت دم کرده برای درمان بیماری کلیه و کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اصل و قدمت گیلاس

این گیاه احتمالا از منطقه‌ای بین دریای سیاه و دریای خزر منشا گرفته است. ولی به نظر می‌رسد که در زمانهای قدیم آن را به اروپا برده باشند. بیشتر ارقام کشت شده آن در سرتاسر دنیا از اروپا منشا گرفته‌اند، ولی تعدادی از ارقام مهم ، در مناطق گیلاس خیز محلی انتخاب یا اصلاح گردیده‌اند.

اطلاعات گیاه شناسی گیلاس

گلها به رنگ سفید یا به رنگ سرخ ، معمولا با دمگل فرعی ، منفرد یا گروهی یا خوشه‌ای ، لوله گل فنجانی شکل یا لوله‌ای و گلها بدون دمگل ، خامه شیاردار ، کلاله چال‌دار ، تخمدان معمولا بدون کرک ، هسته صاف یا شیاردار و سوراخ سوراخ.

گلهای گیلاس

گلهای گیلاس در دستجات غیر مختلط ۲ تا ۴ تایی به صورت جانبی روی اسپورهای کوتاه یا نزدیک به قاعده شاخه‌های طویل‌تر تشکیل می‌شود. در گیلاس گلها فقط روی جوانه‌هایی که در آنها برگهای همراه نسبتا زودتر در تابستان باز می‌شوند، بوجود می‌آید. گل معمولا دارای یک مادگی هستند، ولی بعد از تابستانهای خیلی داغ ممکن است دو مادگی در هر گل تشکیل شود، که منجر به بوجود آمدن میوه‌های دو تایی می‌شود که یک وضعیت نامطلوبی را بوجود می‌آورد.

 آب وهوای مطلوب درخت گیلاس

سطح پراکندگی و انتشار این درخت خیلی وسیع است یعنی در آب و هوای گرم معتدل و سرد معتدل سبز شده و محصول کافی می دهد. مع هذا بهترین هوا برای زندگی این درخت نقاط معتدل سرد مانند نواحی کوهستانی می‌باشد با توجه به اینکه گیلاس در مقابل پوسیدگی قهوه‌ای ، حساس می‌باشد، بایستی در جایی که آب و هوا برای توسعه این بیماری ، خیلی سرد یا خیلی خشک می‌باشد کشت گردد. در مناطقی که دارای بارانهای زمستانه خوب و تابستانهای خشک و خنک هستند ایده‌آل می‌باشند.

درخت گیلاس در هر نوع زمین روئیده و رشد کافی می‌نماید. فقط از زمینهای رسی مرطوب و یا خیلی خشک گریزان هستند. درخت گیلاس را در هر جهت می‌کارند ولی در فرمهای پهن از کشت آن رو به جنوب یعنی نقاطی که در مقابل آفتاب قرار می‌گیرد باید خودداری نمود.

رسیدن گیلاس

افزایش مواد جامد قابل حل (قندها) و افزایش رنگ میوه به عنوان بهترین شاخص رسیدگی مورد توجه قرار گرفته است، ولی شواهد اخیرا نشان می‌دهد که نیروی لازم برای جدا کردن میوه از درخت ممکن است بهتر باشد. وقتی میوه می‌رسد اتصال بین شاخه میوه سست شده و نیروی کاهش یافته لازم برای جدا کردن میوه از درخت را می‌توان اندازه‌گیری کرده و به عنوان شاخص رسیدگی بکار برد.

تکثیر گیلاس

معمولا درخت گیلاس را بوسیله بذر و پیوند ازدیاد می‌نمایند برای پیوند گیلاس بهترین پایه محلب C.mahleb است که آن را آلبالو تلخه می‌نامند.

پیوند

برای پیوند گیلاس از پیوند شکمی ، شکافی و پیوند انگلیسی استفاده می‌نمایند ولی پیوند شکمی از سایر انواع پیوند‌ها بسیار معمول است. برای پیوند شکمی باید در اوایل شهریور اقدام نمود. مخصوصا اگر پایه از بذر عمل آمده باشد و یا آلبالو تلخه باشد، باید یک ماه دیرتر یعنی در مهر ماه باید اقدام به این امر نمود. در پاره‌ای از انواع گیلاسهای خارجی باید همیشه و حتما نزدیک سطح زمین یعنی ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتری پیوند نمود. راجع به پیوند انگلیسی این نکته قابل توجه است که هر گاه عمل پیوند از اواخر شهریور تا اواسط مهر ماه انجام بگیرد بهترین نتیجه را می‌دهد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
a b